Welke soorten isolatie zijn geschikt voor mijn woning?

Het is evident dat u uw huis zo goed als mogelijk geïsoleerd wilt hebben. U houdt hiermee ambetante zaken als vocht- en schimmelplekken buiten de deur, uw wooncomfort gaat er behoorlijk op vooruit en daar bovenop bespaart u ook nog eens flink op uw energierekening. U kunt via Isolatievergelijker.be in aanraking komen met de beste isolatiebedrijven uit uw regio. Zij zullen u vervolgens adviseren bij het maken van de juiste keuze wat betreft de isolatiemogelijkheden. Uw vloer of gevel isoleren? Of heeft u eerder interesse in de potentie van glasisolatie? Waar uw voorkeur en behoeftes ook naar uitgaan; wij vertellen u alles wat u moet weten voordat u isolatiebedrijven gaat benaderen.

U bent op zoek naar een gespecialiseerd isolatiebedrijf voor bepaalde onderdelen van uw huis? Wij helpen u verder door u meer informatie te bieden per te isoleren huisonderdeel.

Kruipkelderisolatie

Heeft u thuis last van optrekkend vocht of hangt er een muffe lucht in uw woning? De oorzaak hiervan kan heel goed de slechte isolatie van uw kruipkelder zijn. Als u dit probleem niet aanpakt, kan het vocht de constructie van uw huis aantasten, ongedierte aantrekken en in de ergste gevallen zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Kruipkelderisolatie is dus zeer evident! Door een goed geïsoleerde kruipkelder dalen bovendien de kosten van uw energierekening en stijgt de waarde van uw huis. Maar waar moet u op letten bij kruipkelderisolatie en komt uw huis hiervoor in aanmerking?

De kruipkelder

Om in aanmerking te komen voor kruipkelderisolatie, moet uw kruipkelder een minimale hoogte van 20 tot 30 centimeter hebben. Bij de meeste huizen zit het toegangsluik van de kruipkelder naast de voordeur of weggewerkt in de meterkast. Het kan goed zijn dat het luik dichtgemaakt is, controleer daarom altijd even bij de buren of zij een dergelijke ruimte hebben. Ook op de bouwtekeningen kunt u gemakkelijk nagaan of er een kruipruimte aanwezig is.

De isolatie

Hoe wordt de isolatie aangebracht? In tegenstelling tot gewone isolatie in bijvoorbeeld uw living, wordt de bodem van de te isoleren ruimte voorzien van een laag isolerend materiaal, in plaats van op de onderkant van de muur. Dit isolatiemateriaal kunnen isolatiechips, -parels, -schelen en -matrassen zijn. Door het isoleren van uw kruipkelder voorkomt u vochtproblemen in de ruimte. Het vocht dampt namelijk niet meer aan tegen de vloer, maar tegen het isolatiemateriaal. Zo voorkomt u schimmelvorming en de bijkomende bedompte lucht. Daarnaast zorgt de isolatie ook in beperkte mate voor een warmte-isolatie, wat gunstig is voor uw energierekening.

Advies op maat

Iedere kruipkelder is anders wat betreft grootte en indeling. Omdat er daarnaast meerdere soorten kruipkelderisolatie zijn, is het belangrijk dat een adviseur bij u thuis komt kijken. Een isolatieadviseur onderzoekt de hoogte van de ruimte en de vloeroppervlakte. Vervolgens controleert hij de ruimte ook op vocht en schimmelplekken. De adviseur geeft u altijd een goed advies over welke soort kruipkelderisolatie voor uw woning het beste is. Vraag daarom snel verschillende offertes aan, zodat u isolatieadviseurs uit uw omgeving kunt vergelijken.

Gevelisolatie

Wist u dat slechts de helft van de gevels in België goed geïsoleerd zijn? Dat is zorgelijk, want met een goede gevelisolatie ontsnapt er minder warmte vanuit de woning naar buiten, slaat de verwarming minder snel aan en daalt het energieverbruik. Maar een goede gevelisolatie biedt meer voordelen: tocht in huis vermindert aanzienlijk en de kans op vochtproblemen wordt kleiner. Benieuwd hoe het er met uw woning voor staat? Een gevelisolatieadviseur komt graag uw gevel inspecteren. Hij kan u meteen advies geven over welke soort isolatie voor uw woning het beste is: spouwmuurisolatie of isolatie aan binnen- en buitenzijde van de gevel.

Spouwmuurisolatie

Deze vorm van isolatie is de voordeligste manier, maar alleen mogelijk bij woningen met een spouwmuur. Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee halfsteensmuren waartussen een ruimte van vier tot zes centimeter zit. Deze lege ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal, waarvoor er eerst en vooral gaten in de gevel geboord moeten worden. Via deze gaten wordt er materiaal in de spouw gespoten. Zodra de spouw gevuld is, worden de gaten weer vakkundig dichtgemaakt.

Isolatie aan de buitenzijde

Een andere manier om uw gevel te isoleren, is door het isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te laten plaatsten. Deze isolatielaag wordt vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of andere gevelbekleding. Isolatie aan de buitenzijde levert de meeste energiebesparing op, maar is ook de duurste methode van gevelisolatie. Omdat het zicht van uw gevel verandert, is deze vorm van isolatie meestal niet toegestaan voor gesloten bebouwingen, koppelwoningen en monumenten.

Isolatie aan de binnenzijde

Een derde manier om te voorkomen dat warmte ontsnapt via uw gevel, is door het plaatsen van een voorzetwand tegen de binnenkant van de buitenmuren. Tussen de oude en de nieuwe wand komt dan isolatiemateriaal. Isolatie vanaf de binnenzijde is duurder dan spouwmuurisolatie, maar goedkoper dan isolatie van de buitenzijde. Deze methode is geschikt als het huis geen spouwmuren heeft én het zicht van de gevel niet mag veranderen.

Kosten en besparing

De kosten voor gevelisolatie liggen lager dan veel mensen denken. Dat terwijl de besparing die isolatie oplevert fors is, net als de winst voor het milieu. Weet u niet zeker of uw woning gevelisolatie heeft? Laat een gecertificeerd isolatiebedrijf dan een grondige inspectie uitvoeren. Een goed advies hierbij is om het bedrijf dan meteen naar de isolatie van uw gehele huis te kijken; zo bespaart u op de kosten en voorkomt u vochtproblemen. Via Isolatievergelijker.be kunt u snel, eenvoudig én gratis diverse offertes aanvragen bij aangesloten bedrijven uit uw regio.

Dakisolatie

Een niet geïsoleerd dak is een echte energieverslinder. Veel mensen onderschatten de besparing die een goede dakisolatie met zich meebrengt. Zeker wanneer u het eerste verdiep – de slaap- of studeerkamer – verwarmt, is dakisolatie ten zeerste aan te bevelen. De besparing op uw energiekosten loopt dan al snel op tot honderden euro’s per jaar. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Omdat vrijwel ieder dak anders is kan het inhuren van gespecialiseerd adviseur veel voordelen met zich meebrengen. Op basis van uw nieuwe, platte of schuine dak wordt dan een op maat gemaakt project gestart.

Isolatie van een schuin dak

Wilt u uw niet geïsoleerde schuine dak van isolatie voorzien? Dan zijn er twee opties waar u uit kunt kiezen: isolatie aan de buitenzijde of de binnenzijde. De isolatie aan de buitenzijde levert de beste isolatiewaarde op, maar is direct het duurst. Alle dakpannen of andere dakbedekking moet namelijk geheel verwijderd worden. De tweede optie is het dak te isoleren aan de binnenzijde. Dit kunt u zelf doen, maar let er hierbij wel op dat u met vochtregulerende klimaatfolie aan de slag gaat. Zo komt er geen vocht in de constructie en wordt rotting van het dak tegengegaan.

Isolatie van een bestaand plat dak

Ook voor het isoleren van een plat dak zijn er meerdere mogelijkheden. De eerste - en beste - optie is om het plat dak van bovenop te isoleren en dit af te werken met waterdicht materiaal. Daarnaast kunt u ook waterdichte isolatieplaten bovenop het dak leggen. Deze moeten wel voorzien worden van een laag tegels of grind, anders waaien de platen weg. Het isoleren van een plat dak is altijd werk voor een professioneel bedrijf, omdat het risico op vochtproblemen en dakrot bij slechte isolatie zeer groot is.

Isolatiemateriaal kiezen

Welk isolatiemateriaal voor uw woning geschikt is hangt af van factoren zoals de constructie en het gebruik van de ruimte. U kunt dunne materialen kiezen als er weinig isolatieruimte is. Of voor specifieke materialen kiezen wegens geluiddemping, brandveiligheid of bijvoorbeeld warmtecapaciteit. Ook de mate waarin het materiaal isoleert is van belang en hangt af van de isolatiewaarde Rd. Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter de isolatiewaarde van het materiaal is. Een professional ziet na een uitgebreide inspectie meteen wat er mogelijk is. Via Isolatievergelijker.be kunt u snel, eenvoudig én gratis verschillende offertes aanvragen bij aangesloten bedrijven uit uw regio.

Vloerisolatie

Wilt u graag comfortabel wonen én op uw energierekening besparen? Isoleer dan uw vloer! Met een goede vloerisolatie verliest uw huis minder warmte, hoeft de ketel niet altijd hard te werken en bespaart u jaarlijks 10 tot 20% op uw energierekening. Maar dat is niet het enige voordeel: met een goede vloerisolatie heeft u nooit meer last van koude voeten. Maar wat is nu eigenlijk vloerisolatie en kan het onder elke vloer aangebracht worden?

De werking van vloerisolatie

Door vloerisolatie wordt de onderkant van een vloer met hoogwaardig isolatiemateriaal geïsoleerd, waardoor de kou niet meer door de vloer heen kan dringen en vochtverspreiding tegen wordt gegaan. Het aanbrengen van vloerisolatie gebeurt via de kruipruimte van uw woning. Isolatiebedrijven spuiten dan PUR tegen de onderkant van de vloer, wat de kou van de ruimte tegenhoudt. De temperatuur van uw woning kan daarmee wel met 2 tot 4 graden stijgen. Heeft u al vloerverwarming? Met een goede isolatie van de kruipruimte werkt uw vloerverwarming nog beter. Dit kan oplopen tot 20% besparing op uw stookkosten.

Geen kruipkelder?

Ook als uw huis geen kruipkelder heeft, is vloerisolatie mogelijk. Zo kunt u een isolatielaag op de vloer van het gelijkvloers aan laten leggen met isolatieplaten. Let wel op dat dit uw vloer enkele centimeters verhoogt. Een andere optie is uw oude vloer verwijderen en een nieuwe vloer aanleggen die voorzien is van isolatie aan de onderkant.

In één dag klaar

De kosten om vloerisolatie aan te laten leggen zijn relatief laag, vooral als u deze vergelijkt met de opbrengsten. Vloerisolatie verdient zich meestal binnen 7 tot 10 jaar terug! Een professional kan al binnen één dag uw woning van vloerisolatie voorzien. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor specifiek uw woning? Isolatiebedrijven komen graag bij u langs voor een uitgebreide inspectie van de kruipruimte. Op basis daarvan bepalen zij wat er moet gebeuren. Via Isolatievergelijker.be kunt u snel, eenvoudig én gratis verschillende offertes aanvragen bij aangesloten bedrijven uit uw regio.

Spouwmuurisolatie

Is uw woning tussen 1920 en 1990 gebouwd? Dan kan het goed zijn dat uw spouwmuren niet (goed) geïsoleerd zijn. Het is zeer aan te raden dit wel te laten doen door na-isolatie. Spouwmuurisolatie is de snelste, slimste en vooral meest rendabele manier om uw woning achteraf te laten isoleren. Zo kunt u maar liefst 30% op jaarbasis op uw energiekosten besparen. Een voordeel dat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar! Maar dit is niet het enige pluspunt: ook uw wooncomfort zal aanzienlijk stijgen doordat vochtproblemen en warmteverlies voorkomen worden.

De werkwijze

Spouwmuurisolatie is de voordeligste manier om uw woning te isoleren. Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee halfsteens muren waartussen een ruimte van vier tot zes centimeter zit. Bij deze vorm van isolatie wordt er - door middel van gaten in de muur - tussen de ruimte in de spouwmuur isolatiemateriaal gespoten. Zodra de spouw helemaal gevuld is, worden de gaten vakkundig dichtgemaakt.

De inspectie

Voordat u kiest voor een spouwmuurisolatie, is het aan te raden de spouw uitvoerig te laten inspecteren. Deze moet goed schoon zijn en geen puin of cementresten bevatten. Ook het voegwerk, het dak en de goten van uw huis moeten in orde zijn: zo voorkomt u dat er regenwater in de geïsoleerde spouw terecht komt en u vochtoverlast in huis krijgt. Om dezelfde reden moet de gevel in goede staat zijn en moet damp uit de spouwmuur goed kunnen ontsnappen via de buitenste muur. Dampremmende stenen, waterdichte verf of glazuur op de buitenmuur kunnen een probleem zijn: het damp uit de spouwmuur kan dan niet ‘ontsnappen’. Als uw spouw en huis niet aan deze voorwaarde voldoen, kunt u beter een andere soort gevelisolatie kiezen.

Flinke besparingen!

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste vorm van gevelisolatie. Het isoleren van de spouwmuur bedraagt ongeveer €17 per vierkante meter, afhankelijk van muurtype, isolatiemateriaal of het bedrijf. De woning van uw waarde stijgt hiermee onmiddellijk en u bespaart bovendien op uw energiekosten. Wilt u graag uw spouw laten inspecteren en de isolatiemogelijkheden bespreken? Maak een afspraak en de isolatie adviseur geeft u deskundig en eerlijk advies over de beste isolatie voor uw woning. Via Isolatievergelijker.be kunt u gratis offertes aanvragen bij verschillende bedrijven.

Glasisolatie

Ramen hebben een grote invloed op de temperatuur in uw woning. Om uw huis in de winter warm en in de zomer koel te houden, is goede glasisolatie daarom evident. Heeft u nog steeds enkel glas? Deze beglazing kunt u het beste vervangen door dubbele beglazing, zoals HR-glas. Ook als uw ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn, kan het toch rendabel zijn om in verwarmde vertrekken enkel glas te laten vervangen. Dubbele beglazing verhoogt het wooncomfort en werkt inbraakwerend.

Hoog rendement

Isolerend glas is de overkoepelende term voor alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. Isolerend glas is opgebouwd uit meerdere glasplaten, waartussen een kleine ruimte zit. Tegenwoordig is er naast dubbel glas ook glas met een dubbel (HR++) of driedubbel (HR+++) rendement. Deze soorten glas zijn voorzien van speciale coating of isolerende gassen. Sommige glassoorten hebben zelfs een ingebouwde zonwering! Het vervangen van enkel glas door HR++ glas leidt tot energiebesparing, wat ook nog eens gunstig is voor het milieu. Zo daalt het jaarlijkse gasverbruik door HR++ ramen gemiddeld met 280 euro.

Minder tocht en lawaai

Goed isolerende ramen houden de kou van buiten tegen; zo zit u binnen niet meer in de tocht en kan de verwarming enkele graden lager. Ook houdt isolerend dubbel glas geluid van buiten tegen en vermindert het de aandamping aan de binnenzijde. Alleen op de buitenruit kan aandamping optreden doordat de temperatuur van de buitenruit relatief laag is in vergelijking tot de binnenruit. Deze aandamping verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend.

Glasisolatie uitbesteden

Uw glas vervangen door HR+ of HR++ glas levert dus flink wat voordelen op. Het leveren en plaatsen van HR+ en HR++ beglazing is echter het werk van de professional. Om in contact te komen met professionele isolatiebedrijven in de omgeving, kunt u via Isolatievergelijker.be verschillende offertes aanvragen. Zo vergelijkt u de aanbieders en maakt u altijd de beste, maar ook voordeligste keuze!

Wandisolatie

Door een goede isolatie van uw wanden kunt u geluidsoverlast met tot wel 50% verminderen. Zo heeft u geen overlast meer van de pianolessen van de buurjongen of het voorbijrazende verkeer op straat. Maar dat is niet het enige voordeel; door wandisolatie voorkomt u dat er warmte vanuit het huis verloren gaat. Zo hoeft u minder te stoken en bespaart u op uw kosten. Een goed geïsoleerde wand geeft daarna extra veiligheid doordat het brandvertragend werkt. Voor zowel nieuwbouw- als renovatieklussen zijn er diverse isolatieoplossingen.

Verhoging wooncomfort

De kosten voor wandisolatie liggen vaak een stuk lager dan men in gedachten heeft. Daarnaast is het ook noodzakelijk investering. In veel woningen gaat namelijk meer dan 20% van de warmte verloren door slecht geïsoleerde wanden. Het isoleren van uw huis heeft veel voordelen. U verbruikt minder energie en u ziet dit terug in uw portemonnee: isolatie verdient zichzelf namelijk terug.

De materialen

Er zijn ontzettend veel materialen waar u uit kunt kiezen zodra u besluit uw wanden te isoleren. Zo kunt u de wanden bijvoorbeeld isoleren met glaswol, PIR platen en steen- of rotswol. Maar ook isolatie met ‘gewoon’ frigoliet heeft zo zijn voordelen. De keuze die u maakt moet optimaal zijn en lang meegaan. Belangrijk ook is dat de isolatie in één keer correct uitgevoerd wordt, want overdoen is meestal geen optie. Huur daarom een bedrijf in dat de wandisolatie voor u verzorgt. Zo bent u ervan gegarandeerd dat het juist gebeurt.

Snel uitgevoerd

Als u een isolatiebedrijf inhuurt ben u er daarnaast van verzekerd dat de isolatie snel uitgevoerd wordt. Ze maken gebruik van de beste apparatuur en de nieuwste technieken. Zo kunnen zij een wand binnen een dag isoleren, zonder dat u geconfronteerd wordt met een grote verbouwingen en een hoop troep. De isolatie wordt ook veelal vanuit buiten uitgevoerd: middels een speciale techniek wordt via kleine gaatjes het isolatiemateriaal in de muur gegoten. Bij Isolatievergelijker.be zijn meerdere lokale isolatiebedrijven aangesloten, waardoor u altijd de mogelijkheid heeft om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen. Deze kunt u eenvoudig vergelijken op prijs en kwaliteit, zodat u het beste bedrijf in huis haalt.